Methodiek

Hoe komt het toch dat je met sommige mensen altijd in dezelfde discussies belandt? Waarom heb je het gevoel dat bepaalde mensen je steeds aanvallen en jij voortdurend in de verdediging schiet? Heb je ook de afspraak met jezelf gemaakt om je niks aan te trekken van nare opmerkingen, maar blijkt de praktijk toch lastiger dan de theorie? En wat moet je met die vriend of vriendin die altijd maar voor je klaarstaat, tot vervelens toe?

Deze en talrijke andere lastige situaties tussen mensen kunnen worden aangepakt met de methodiek van de Ronde Stad: De Stad van Axen. De methodiek is gebaseerd op de boek van Ferdinand Cuvelier waarin hij zijn reis beschrijft naar de Stad. De stad heeft zes heel verschillende wijken die elk symbool staan voor een communicatiestijl. Elke wijk heeft een axendier die communiceert op zijn eigen manier. Je kunt het Middeleeuwse plein gebruiken om over te steken naar een andere wijk en naar een andere communicatiestijl. Hierdoor breng je zelf verandering in de situatie en klim je uit de vicieuze cirkel. Je kunt kiezen voor een effectieve omgangswijze en sturing geven aan de communicatie door meer de eigenschappen van de verschillende stadswijken te gebruiken, ook al zijn die misschien heel anders dan je gewend bent.De stad, haar wijken, de axendieren en hun eigenschappen

Het plein is het hart van de stad. Het plein kun je ervaren en zien als een plek waar je de zaken kunt overzien en de mogelijkheid hebt om na te denken. Van hieruit beginnen we onze rondleiding door de metaforische stad. Vanaf het plein krijg je een indruk van wat zich in de wijken afspeelt. Naarmate je vaker in stad bent en deze stad je eigen hebt gemaakt, wordt het vertrouwd en loop je gemakkelijk van de ene week naar de andere.

Als je vanaf de pleinkant een willekeurige wijk inloopt kom je eerst de constructieve kanten tegen, de kwaliteiten van de axendieren. Dieper de wijk in, zie je ook mindere, ineffectieve kanten, de valkuilen van de axendieren. En helemaal aan de buitenste gedeelte, aan de randen van de stad zie je veel meer de destructieve gedragingen en ziekelijke kanten van het axendier.

De wijk van de leeuw - geven/aanbieden

Stad van Axen: leeuw De wijk van het geven is de wijk van de leeuw. Centraal staat hier het aanbieden, overhandigen. Het overbrengen, uitdrukken van materiële zaken maar ook van immateriële zaken, zoals kennis en scholing. Je geeft ook jezelf, door je kwetsbaar op te stellen en te laten zien wie je bent.

De wijk van de hond – ontvangen

Stad van Axen: hond De wijk van het nemen, de ontvangstwijk is de wijk van de hond. Er worden zaken aangenomen, ontvangen en aanvaard. Als je iets wilt, kun je het hier gemakkelijk vragen. Het is ook de wijk van het genieten, verwelkomen. Je volgt hier merendeels dat wat anderen doen of zeggen.

De wijk van de schildpad - loslaten

Stad van Axen: schildpadDe wijk waarin je de zaken kunt ondergaan, de dieptewijk. Dit is de wijk van de schildpad. Hier kun je doorvoelen wat je zoal bezighoudt. Je kunt hier de dingen loslaten, verwijderen waar je last van hebt of de emoties langs je heen laten glijden. Je kunt er goed nadenken en daar de tijd voor nemen. Het is een plek waar keuzes gemaakt kunnen worden. Een plek om rust te vinden. Een plek om onzeker te zijn, te twijfelen en je onkunde te voelen.

De wijk van de steenbok - weerstaan

Stad van Axen: steenbok De wijk van de weerstand is de wijk van de steenbok. Hier worden duidelijk grenzen aangegeven. Het eigen terrein wordt afgebakend, duidelijk aangegeven en bewaakt. Men kan weerstand bieden door iets af te weren of er niet mee akkoord te gaan.

De wijk van de havik - aanvallen

Stad van Axen: havik De wijk van de aanval is de wijk van de havik. Hier kun je orde op zaken stellen, gebeurtenissen ter discussie stellen. Men spreekt elkaar aan om verbeteringen aan te kunnen brengen. Zaken worden kritisch bekeken zodat alles op een juiste en rechtvaardige wijze verloopt.

De wijk van de Uil - houden

Stad van Axen: uil

De hoogtewijk, de wijk van het houden. Dit is de wijk van de uil. Hier koester je al je materiële en immateriële schatten, dingen waar je waarde aan hecht. De geheimen vinden er een plek. Ze worden er goed bewaard en niemand kan er makkelijk aan komen.

1) tekeningen © De Ronde Stad

Training en coaching

Als individu kun je je opgeven voor een kennismakingsworkshop en als trainer/docent kun je je opgeven voor de train-de-trainerdag. De data vind je in de agenda.

Wij trainen ook graag teams. In het voortraject bespreken we de leervragen en leerwensen van het team en van de opdrachtgever. Wat wil het team of de organisatie bereiken met deze training? Vervolgens maken we een programma op maat. De meeste trainingen starten met een ‘rondleiding’ in de Stad van Axen. Vervolgens worden de verschillende communicatiestijlen zichtbaar. Aandacht is er voor de kwaliteiten, de krachten van ieder maar ook aandacht voor de valkuilen. Daar liggen immers de mogelijke verbeterpunten. Op dit punt aangekomen is het zeer prettig om met deze stad te werken en is het veilig voor de deelnemers om open en eerlijk te zijn. Daarna stappen we in het programma over op de leerdoelen van de organisatie en het team. De ene keer verzorgen we een interne Train-de-trainer dag, voor mensen die de methodiek willen doorgeven zoals teamleiders die ook groepsleiders of ouders begeleiden. Een andere keer ligt de nadruk meer op het team of de groep zelf. Dan wordt aandacht besteed aan het geven van feedback, het bevorderen van de samenwerking of resultaatgerichter vergaderen. De duur van de training is afhankelijk van de leervragen.

De afgelopen jaren hebben we trainingen verzorgd bij diverse organisaties:
Diverse scholen. Leerkrachten teams waaronder basisscholen, MBO
Studenten HBO opleidingen
Ondernemingsraden
Justitiële inrichting
Teams in zorginstellingen (oa jeugdzorg)